MiDrob
O NAS
Zakład Wylęgu Drobiu – Fermy Drobiu Urszula I Jacek Mikoda istnieje już od 1984 roku.
Rodzinne tradycje drobiarskie sięgają natomiast początku lat 70-tych.
Zakład Wylęgowy w Janowicach był jednym z pierwszych prywatnych zakładów wylęgu drobiu w Polsce, który uzyskał oficjalną zgodę Ministerstwa Rolnictwa na prowadzenie sztucznych lęgów w połowie lat osiemdziesiątych.
W 1998 roku został uruchomiony nowy zakład wylęgowy w Starej Wsi, oparty o najnowsze technologie i aparaty lęgowe Firmy Petersie, . Jedno-wsadowe aparaty lęgowe, pełny monitoring i kontrola procesu lęgu gwarantujący utrzymanie stałej, wysokiej jakości piskląt.
Obecnie w dalszym ciągu jest to firma rodzinna, w coraz większym stopniu zarządzana przez kolejne pokolenie.
W 2018 roku zakład został gruntownie przebudowany, zmodernizowany oraz ponad dwukrotnie powiększony.
Zostały zainstalowane najnowsze aparaty lęgowe firmy Petersime, Została także wprowadzona pełna automatyzacja procesów lęgu, począwszy od nakładu jaj, świetleń, automatycznego przekładu itd.
Został także zautomatyzowany proces wybierania i selekcji piskląt, liczenia, i szczepienia na automatach, a także proces usuwania odpadów, automatycznego mycia, suszenia itd.
Cała automatyzacja została oparta o urządzenia Holenderskiej Firmy VISCON.
Zakład Wylęgowy podzielony jest na dwie integralne części. Pierwsza z nich zawiera dwa tunele produkcyjne przeznaczone do lęgu piskląt brojler.
Druga część przeznaczona jest wyłącznie do lęgu piskląt nioski.
Jesteśmy autoryzowanym dystrybutorem kur ISA Brown i Isa Tinted, które mamy w ciągłej sprzedaży.
Stada reprodukcyjne kur niosek znajdują się wyłącznie na naszych fermach, natomiast stada reprodukcyjne mięsne prowadzone są w ścisłej kontraktacji. Utrzymywanie stałej kontroli nad stadami reprodukcyjnymi, wdrażanie bogatych programów szczepień, zaawansowana technologia na obiektach inwentarskich i duże doświadczenie osób prowadzących produkcję – w połączeniu z nowoczesnym zakładem wylęgowym, daje doskonałe rezultaty w postaci wysokiej jakości produkowanych piskląt kur niosek i brojlerów.